返回列表 發帖

水藍天岸......

?????

我都係搵左詹生睇,我屋企d牆裂晒,但佢話而家唔係外牆滲漏問題,但我樓上係,發展商如果重整樓上既外牆唔好,詹生話怕我個單位都會一樣,佢講已經驗左好多間,有d業主同你的情況一樣!你俾維修紙時有無再同發展商講清楚?佢地有無同你講會搭棚架維修?你既第二同第三項,我都一樣!我d門框有裂紋,要折左再裝過,好大工程!你會搵詹生再驗嗎?

大家好,
我同你們的情況差不多,好鬼煩,但我沒有找驗樓師,只是自己人驗.
已找出32個問題,我想...我們是否買了 "次貨" ...我們買樓是用來住的,不是去玩驗樓遊戲啊!!
其實我們是否可以找消費者委員會幫忙?

?????

?????

最大的問題都是牆身裂紋太多... (我大房近房近窗台的一邊, 有一裂紋由頂一直裂到窗台邊)
還有牆腳線及電製位接合得不太好..
而每一對門鎖也鬆得有點過份.. (門鎖不應該可以360度移動吧!?)

我屋裹地台傾斜,全屋牆身裂紋很多!厠所最多嚴重問題,連公厠質素到不如!其中個浴缸下面滲水,有好多小問題我都唔講啦。今日再次發現新問題,厠所洗手盆櫃邊滲水落地磚!激到我!點會咁交樓比人,幾百萬樓咁既質素!本來好開心等收樓個日,宜家就煩到爆!

已過了 5 天 交 defect list 的限期, 還可搵專業人士驗樓再交另一張 defect list 嗎 ?
另不知其他新樓盤是否跟我們的差不多(都係咁多問題), 還是好好多?  聽講新鴻基樓質素好, 大家知不知實况是怎樣?

我係自己驗樓,我驚我有啲嘢未發覺得到. 我都想揾個驗樓師再驗!

今天我交了defect list... 佢地都話要等幾個星期!!

真係等佢維修得黎都死得人啦, 現在我主要係想佢維修回所有窗的胶位, 所有的門鎖(不知各位的門鎖有沒有問題, 我全屋的門鎖也非常鬆... 可以360度打轉的..)

牆身的部份已經找了其他人油油, 因為補回保護油的時侯他們也會補回些裂紋..
因為發展商知道大家都會維修.. 所以"爛"樓也照交左先!?